Behandling av TF och giardia hos en kattfamilj

Tarmparasiter – en personlig berättelse om behandling av TF och giardia hos en kattfamilj

Många av er har säkert läst om familjen Sverkerssons omhändertagande av 6 katter som drabbats av tarmparasiter, och vi vill skicka ett stort TACK till dem för den empati de visat och för deras beslut att hjälpa i en verklig nödsituation. Gunilla Sverkenssons berättelse:

“Giardia och Tritrichomonas, 2011.

Det var genom ett forum på internet med siameser i fokus som vi fick reda på att sex katter var i behov av hjälp. Det var de tre vuxna katterna Bluebell, Kazmir, Yoshi Yoan och de tre ungkatterna Alaric, Stefan och Damond på sex månader. Katterna hade parasiterna Giardia och Tritrichomonas. Ägaren till dessa katter kände inte att hon hade varken ekonomiska möjligheter eller ork att klara av den behandling som väntade. Då vi har ett varmbonat stall med två rum som står tomma så bestämde vi oss för att ta hem katterna och behandla dem.

Det hela började med att mamman hade diarré och en del av katterna hade blodblandade diarréer och gick ner i vikt. Avföringsprov togs vilket påvisade Giardia intestinalis. Katternas förra ägare behandlade detta med Flagyl och Axilur men fick inte bort det. Den minsta kattungen Alaric hade trots behandling fortfarande blodiga diarréer. Ytterligare ett avföringsprov påvisade Tritrichomonas Foetus. När de anlände till oss vägde Stefan 2,2 kg, Damon 1,5 kg och Alaric 1,3 kg. Vid en ålder på 6 månader.

Katterna har i dagsläget båda parasiterna. Tritrichomonas är en relativt nyupptäckt parasit som ger långvariga diarréer. Det är en encellig parasit som förkommer hos alla kattraser. Tritrichomonas smittar via direkt kontakt med smittad avföring. Parasiten överlever ca 1 timme utanför katten, men kan överleva flera dagar i blöt avföring. Giardia är en encellig parasit som lever i tarmslemhinnan och hindrar tarmens normala funktion. Cystor av Giardia är avges med kattens avföring. Cystorna är resistenta mot desinfektionsmedel och sprids lätt via vatten. Symtomen visar sig oftast i samband med stress och plötsliga foderbyten. Giardia ger diarré och viktminskning.

Med denna information så kommer stora krav på hygienen i katternas tillfälliga bostad. Maten och vattnet ges i engångs plastskålar, som byts vid varje utfodringstillfälle. På veterinärens inrådan så får katterna dietfoder, detta eftersom det innehåller mer fibrer och motverkar diarré. De får även kokt kyckling, ca 1 kg/dag. Vi har två uppsättningar med kattlådor som fylls med klumpbildande sand och byts dagligen och rengörs med kokande vatten och klorin. Vi kommer att byta rum på katterna varannan / var tredje dag. En ångtvätt har införskaffats att rengöra rummet med, och det rengörs även med apotekets ytdesinfektionsmedel och Granngårdens Virkon. Det sistnämnda måste dock nogsamt tvättas bort då det är giftigt om katterna skulle få i sig det. Vi använder skyddsoveraller när vi är inne hos katterna, och har speciella skor, strumpor och mössor som endast används hos dem. Vi har två uppsättningar med plädar och textilier, vilka tvättas dagligen i 90 grader. Vi använder även stora mängder handsprit samt tvättar oss noga med tvål och vatten efter vi har varit ute hos katterna. Vi har även valt att ha våra egna katter isolerade under behandlingen, för att minimera risken för att dem skall bli smittade.

Medicinen Ronidazole var beställd och fanns snart att hämta hos veterinären. Det första problemet som uppkom var att veta vilken dosering vi skulle ha till katterna. Veterinären rekommenderade 60 mg/dag till alla kattungar, och 135mg/dag till de vuxna. På medicinen står det 30-60 mg/kg och andra rön säger att kattungar endast skall ha 10 mg/kg. Efter många samtal till veterinären bestämde vi oss för att påbörja den 14 dagar långa medicinering med 30 mg/kg för alla katter, och ev. minska dosen för den minsta kattungen Alaric efter hand. Alaric väger i dagsläget 1,6 kg.

Medicinen var beställd i kapslar, men anlände som löst pulver. Vi beställde således tomma kapslar och en maskin att fylla kapslarna med från internet. När kapslarna är fyllda och klara så visar det sig att de är alldeles för stora för att få ner katternas svalg. Två av katterna tuggade sönder varsin kapsel så att vi hade Ronidazole pulver i hela rummet. Det vi lyckats bäst med hittills är att blanda pulvret med lite vatten, och långsamt spruta in det i munnen på katterna med hjälp av en spruta. Vi har även blandat ut det med lite rapsolja, men vi upplevde det inte som att katterna uppskattade smaken. Formulan på pulvret är enligt veterinären nyligen omgjord och pulvret tycks inte smaka illa längre. Sköldpaddan Bluebell tycker inte alls om att få obehagliga verktyg i munnen, hon får istället sin dos på framtassarna och får sedan sitta i en transportbur tills hon tvättat bort det. Detta för att undvika att någon av hennes kattungar skall få för sig att hjälpa till med den dagliga hygienen. Katterna skall ha medicinen en gång per dag.

Katterna skall som sagt behandlas i 14 dagar. Ronidazole skall vara verksam för både Giardia och Tritrichomonas. När behandlingen är klar kommer vi att dela på dem, ta prov på samtliga katter. Vi kommer även att vänta ca en månad innan katterna omplaceras, och ta minst ett avföringsprov till.”

Epilog: Katterna blev parasitfria efter behandlingen och flyttade till sina nya familjer när de blev friskförklarade. Många som kände till kattfamiljens historia och parasiterna bidrog med pengarna till mediciner, mat och tester via online forum Siames i fokus, men det var Gunilla och hennes familj som gjorde det stora jobbet! Tack igen!