I början av maj 2016 bjöd Siameslinjen in till en föreläsning i Stockholm av veterinär Linnéa Brandt med temat ”Den äldre katten”. Åtta intresserade medlemmar slöt upp och vi fick ett verkligt intressant föredrag och möjlighet att ställa frågor under och efter föreläsningen. Här kommer en sammanfattning av Linnéas föreläsning.
Först bör vi reda ut vad som menas med en ”äldre” katt. Ungefär vid 7 års ålder börjar åldrandet på cellnivå hos våra katter. Vid 7-10 års ålder räknas katten som en medelålders/mogen katt (jämförbar ålder på en människa: ca 44-56 år). Vid 11-14 år räknas katten som senior, och efter 15 år (motsvarande människoår: ca 76+) som geriatriker.
Förändrade behov
Hur märks åldrandet av? Främst är det att kattens behov förändras. Ämnesomsättningen ändras och den äldre katten kan behöva foder eller fodertillskott med tillsatta antioxidanter och fettsyror. Smak- och luktsinnen försämras när katten blir gammal.
Äldre katter kan lättare bli förstoppade och då behöver de få i sig mer fibrer, och även mer vätska för att undvika trög mage. Veterinär Linnéa tipsade om vattenfontäner och att ha flera vattenkällor runtom i hemmet. Om katten inte är så intresserad av att dricka kan man prova att smaksätta vattnet med lite tonfiskspad eller buljong.
Förändrat beteende?
Ålder är ingen sjukdom! Men hur vet man om den äldre katten är sjuk eller bara visar symptom på att den börjar bli gammal? Den äldre katten får ofta försämrad syn och hörsel, likaså en försämrad temperaturreglering. De kan bli mer känsliga för förändringar; tex att man möblerar om eller förändrar på annat sätt i hemmet. Äldre katter får även sämre rörlighet, och är också mer känsliga för sövning och läkemedel.
Åldersrelaterade beteenden är att katten inte gärna vill gå ut, den jagar mindre, leker mindre, jamar mer, jamar nattetid, är aktiv nattetid, kan kissa och bajsa inne, går ner i vikt, är surare, drar sig undan eller är kontaktsökande, vandrar runt, är förvirrad, oroligare, sover mer, tvättar sig mindre, har sämre aptit, missar hopp, är stel. Vissa behandlingsbara tillstånd förbigås av ägare och veterinärer så här kommer några punkter som kan vara bra att hålla koll på:
Njursjukdom
Ungefär en tredjedel av alla katter över 15 år har någon form av njursjukdom/påverkan. Symptomen är ökad törst/urinering och viktminskning. Vanligtvis upptäcks njursjukdomar sent och visar sig i blodprov först när 75 % av njurfunktionen redan är förlorad. För att skydda kvarvarande njurfunktion är det viktigt att handla snabbt. Man ger specialfoder, ser till att katten dricker mer, och ger ev tillskott och mediciner.
Hypertyreos
Giftstruma och sköldkörtelsjukdom. Dessa är kattens vanligaste hormonsjukdomar och de påverkar ämnesomsättningen och de flesta organ. Dold njursjukdom är vanligt, likaså högt blodtryck. Siameser är mer sällan drabbade av hypertyreos. Det finns behandling att få, vanligast är att katten får stå på en livslång medicinering i tablettform i kombination med specialfoder.
Högt blodtryck
Det är viktigt att undersöka blodtrycket på sin gamla katt! Blodtrycket är primärt och sekundärt till njursjukdom, sköldkörtelsjukdom mm. Högt blodtryck kan ge skador på ögon, hjärta och njurar. Stress kan ge ett falskt testresultat.
Diabetes mellitus
Liknar människans typ 2 diabetes. Den typiska patienten är en kastrerad, överviktig hankatt som är innekatt. Man ser symptom så som ökad törst/urinering, viktnedgång och socker i urinen. 90 % av katter med diabetes kan bli bra och/eller behandlas med framgång.
Artros
Artros är en ledsjukdom där ledbrosket bryts ner. Minst 90 % av katter över 12 år har artros! Symptomen är dock sällan att katten haltar utan man märker det istället som andra beteendeförändringar. Katten kan till exempel undvika att hoppa upp eller ner från högre höjder och upplevs som mindre rörlig än förut. Ofta sitter artrosen i rygg, armbågar, knän och hasleder.
Katter med artros kan medicineras och man ger även specialfoder och kosttillskott. Här kan man vara uppfinningsrik och ”handikappanpassa” hemmet för att hjälpa sin katt i vardagen! Små pallar eller ”hönstrappor” kan vara till hjälp för att ta sig upp och ner från soffan eller fönsterkarmen. Värme är också skönt om man har artros; tex. värmedyna eller värmefilt. Att höja upp mat- och vattenskålar lite kan vara bra. Frambenen avlastas när katten inte behöver bocka sig ner så djupt för att äta. Det kan göra ont att gräva i allt för mycket sand i kattlådan om man har artros, så prova gärna lite mindre sand i lådorna om du märker att katten verkar ha svårt att krafsa.
Tumörsjukdomar
Symptomen beror på vilka organ som drabbas. Hjärntumör kan till exempel ge beteendeförändringar. Avmagring och trötthet är ett vanligt symptom.
Tandsjukdomar
Parodontit (tandlossning) orsakas av plack och föregås av tandköttsinflammation. Detta är en kronisk, livslång sjukdom. En annan tandsjukdom är FORL, som dessvärre är väldigt vanlig, och som är smärtsam för katten. Veterinären Linnéa uppmanar oss att börja borsta tänderna på alla våra katter, unga som gamla! Det finns ”tandkräm” till katt att köpa men man kan även använda Klorhexidin-lösning 1-2 ggr/vecka.
CDS – senilitet
Kognitiv dysfunktion. Förekomsten ökar med åldern och visar sig som beteendeförändringar. Urinvägsinfektion med e-koli kan förvärra tillståndet, precis som stress. Om inte katten stressas av det så kan man erbjuda sin kisse olika sorters kluriga lekar och annan ”hjärngympa” för att hålla igång hjärnan. Äldre och/eller senila katter kan ha svårt för förändringar i sitt hem och vardag. Träna katten genom hela livet på förändringar tipsade Linnéa!
Tänk även på att undvika att möblera om allt för mycket om katten är senil och/eller ser väldigt dåligt. Katten orienterar sig med hjälp av möbler och invanda ”promenadstråk” i hemmet och kan bli väldigt förvirrad om den helt plötsligt inte hittar eller känner igen sig.
Slutligen
Själv har jag två 11-åriga kattdamer hemma. Även om jag tycker att jag har bra koll på deras behov så var det flera små och stora Aha!-insikter som dök upp under föreläsningen med Linnéa, inte minst de olika tipsen på ”handikapp-anpassning” för katter med artros, och avsnittet om senilitet.
Min lilla siamesdam Pixi hör och ser sämre än förut och har börjat visa tecken på lättare senilitet. Exempel på det är att hon mitt i natten kan ge upp ett dramatiskt illtjut: ”Var är alla?! Jag är alldeles, alldeles ensam! Matte var ääär du?!” Då får man kalla på henne, och om hon inte hör så får man vinka eller veva med armen så hon ser var man är. Då blir hon alldeles överlycklig över att ha ”hittat” matte och kattkompisarna igen. Av denna anledning har jag börjat med nattlampa för att Pixi med sin nedsatta syn inte ska tassa runt i totalmörker utan ser om man vinkar till henne från sängen mitt i natten.
Veterinär Linnéa rekommenderade oss att ta våra äldre katter till veterinären 1-2 ggr/år för att ha uppsikt över ev förändringar och hälsotillstånd. Och håll koll på era äldre katter: Tappar de i vikt? Dricker de mer/mindre? Skulle de må bra av ett foder eller fodertillskott? För visst vill vi hjälpa och ta hand om våra gammelkatter så att de mår så bra som de bara kan på ålderns höst!
//Emma Kronvall