Våra raser

Historia

Siamesen kommer från Thailand (tidigare känt som Siam), där de är en av flera lantraser. De finns omnämnda i skrifter redan från mitten av 1300-talet. Munkarna ansåg att siameser var heliga katter och de hölls som sällskap i många kloster i Siam.

På den allra första kattutställningen som hölls i London år 1871 fanns det representation från Siam, dock ännu inte med klassificering som egen ras.

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet importerades många siameser till Europa, främst till Storbritannien.

Den första siameskattklubben grundades i England 1902.
En amerikansk klubb bildades 1909.
Rasen godkändes i Sverige 1946 och av FIFe vid dess bildande 1949.

Selektiv avel av siameser gjorde att rasen fick mer kilformat huvud och lång, tunn och nätt kropp. Siameser var den mest populära kattrasen på 1950- och 1960-talet.

Kattraserna balines, orientaliskt kort- och långhår är alla närbesläktade med siamesen. Man kan, lite förenklat, säga att balines är en långhårig siames, oriental är en siames utan mask, seychellois* är en vitfläckig siames och peterbald är en naken siames.
* Seychellois var tidigare godkänd som en egen ras i FIFe men är from 1 januari 2016 en siames, en s.k.vitfläckssiames.

Temperament

En siames/oriental är en intelligent, social, nyfiken, lekfull och tillgiven katt.

Siameser är så hundlika som katter kan vara. Många av dem älskar att apportera, rida på dina axlar och om du sätter dig kommer de att sitta i ditt knä inom två nanosekunder.

Siameser är katter med attityd. Katter överhuvudtaget har massor av attityd men siameser har ännu mer attityd än en genomsnittlig katt.

En siames bör aldrig vara ensam. Du bör ha minst en annan katt som sällskap till din siames, helst av liknande temperament (en annan siames, balines eller oriental). En siames förlorar inte intresse för sina människor om den har en kattkompis; den blir bara lyckligare och mer balanserad. Istället för en, kommer du ha två eller fler fyrbenta vänner som kan ge dig en hjälpande tass med allt du gör.

Siameser älskar arbete, det fascinerar dem. De kan sitta och titta på dig hela dagen medan du arbetar. Ibland kan de hjälpa dig om de anser att du gör något fel.

Pratar siameser mer än andra katter? Ja, de flesta gör det. De låter inte som andra katter; deras jamande låter som en bebis röst. De kan producera fler olika ljud än andra katt raser och de är inte rädda för att uttrycka sina åsikter.

Under dagen kommer din siames att vara nära dig och på nätterna kommer den antagligen att sova i din säng. Siameser är flockdjur, som lejon, och de tenderar att samlas på en siameshög. Människor anses vara viktiga medlemmar i flocken.

Andra katter kan bli sura eller deprimerade om man inte har tillräckligt med tid för dem, men en siames kommer att berätta för dig tydligt allt den tycker om ditt beteende och kräva kärlek och uppmärksamhet.

Inte alla siameser är likadana, det finns alltid en skillnad mellan individer. Vissa siameser pratar mer än andra; vissa apporterar, andra inte; vissa är enmanskatter; vissa tycker om alla människor (fast bäst om sin egen familj). Vad som är gemensamt för dem alla är att de är intelligenta, nyfikna, sociala, tillgivna och kontaktsökande katter.

Rasstandard

Siameser och dess syskonraser är eleganta katter, med slank tubformad kropp och höga ben. Svansen är lång och piskliknande, smal vid roten och avsmalnande till en tunn spets.

Huvudet är medelstort och trekantigt och de mandelformade ögonen är intensivt mörkblå hos siameser och balineser och lysande gröna hos orientaler. Ögonen är snett placerade i linje med huvudformen. Nosen är lång och rak men själva nospartiet är spetsigt. Öronen är stora och följer huvudformens linjer.

Pälsen är kort, silkig och tätliggande och saknar helt underull hos korthåriga katter. Pälsen är lång och silkig utan underull och längst är den kring halsen, på bakbenen, magen och svansen hos balineser och orientaliskt långhår.  Peterbald är en så kallad nakenkatt, och det finns flera olika varianter av päls på rasen.

Siamesen är maskad, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Kroppsfärgen är ljusare än maskens färg. Orientaler kommer i fler än 3000 olika mönster- och färgkombinationer, mönstrade, helfärgade, med eller utan vitfläck.

FIFes standard för balines/siames/oriental kan man läsa här.

FIFes standard för peterbald kan man läsa här.

Hälsa

Kategori IV omfattas av ett hälsoprogram gällande PRA (Progressiv retinal atrofi, rdAc-mutation)

Hälsoprogram är ett verktyg för att begränsa och förebygga ärftliga sjukdomar och defekter. Detta sker genom undersökningar av avelsdjur och enskilda individer samt genom ett gemensamt arbete att förbättra hälsostatus inom rasen.

Uppfödare inom SVERAK förbinder sig därför att enbart använda katter i avel med känd rdAc-status enligt DNA-test. Syftet med hälsoprogrammet är att förhindra att det föds katter med dubbla anlag för rdAc-mutationen som ger PRA.