Siames – SIA

La Bell Jumping Jack SIA brunmaskad (n)

La Bell Jumping Jack, SIA n (brunmaskad)

Siameser kommer från Thailand (tidigare känt som Siam), där de är en av flera lantraser. Där kallas de Wichian Mat (วิเชียร มา ศ, “Måndiamant”). Siameser är maskade, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Kroppsfärgen är ljusare än maskens färg.

Siameser finns i många olika färger och de första erkända och de vanligaste, fyra klassiska färgerna är:

• Brunmaskad (svart som ser ut som mörkbrun på en siames, den vanligaste färgen),

• Blåmaskad (utspädd svart, ser ut som kall grå med en blåaktig nyans),

• chokladmaskad (mjölkchoklad, en ljusare och varmare ton än brunmaskad) och

• lilamaskad (utspädd choklad, grårosa).

Det finns också röd, créme, karamell, aprikos, kanel, fawn, sköldpaddor, tabbymönstrade och vit siames. Alla siameser har blå ögon.

Siameser och dess syskonraser är eleganta katter, med slank tubformad kropp och höga ben. Svansen är lång och piskliknande, smal vid roten och avsmalnande till en tunn spets.

Huvudet är medelstort och trekantigt och de mandelformade ögonen är intensivt mörkblå. Ögonen är snett placerade i linje med huvudformen. Nosen är lång och rak men själva nospartiet är spetsigt. Öronen är stora och följer huvudformens linjer.

Pälsen är kort, silkig och tätliggande och saknar helt underull.

Vitfläcksiames (som kallades förut för Seychellois korthår) är en siames, fast med tillägget att den över hela kroppen är vitfläckig. Vitfläckanlaget nedärvs dominant.

Siames med vitfläck uppstod på 1970-talet i USA där ett vitfläckigt amerikansk korthår parades med en siames. Avelsarbetet med att få fram vitfläckiga siameser fortsatte och år 2005 godkändes rasen av FIFE.
Seychellois korthår (SYS) blev från den 1 januari 2016 vitfläckssiames (BAL * 01/02/03).

FIFes standard för siames/balines/oriental kan man läsa här.