Siameskattens historia
Siameser i England 1934

Siameskatten är en av de mest igenkännliga och älskade kattraserna i världen. Med sina slanka kroppar, mandelformade blå ögon och karakteristiska färgmönster har dessa katter en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka flera hundra år.

Ursprung i Thailand

Siameskatten härstammar från Thailand, tidigare känt som Siam. Dessa katter har funnits i landet i flera århundraden och nämns i gamla manuskript som ”Tamra Maew” (Kattpoesierna), som dateras till 1300-talet. I dessa texter beskrivs siameskatten som en kunglig och helig katt, ofta kopplad till det thailändska hovet och buddhistiska tempel .

Introduktion till västvärlden

Siameskatten introducerades för första gången till västvärlden på 1800-talet. Den första dokumenterade siameskatten som kom till Europa var en gåva från kungen av Siam, Chulalongkorn, till den brittiska konsuln Owen Gould år 1884. Katten, som hette ”Siam”, väckte stor uppmärksamhet i England och blev en sensation på den första utställningen den deltog i, Crystal Palace Cat Show, 1885 .

Tidig avel i Storbritannien och USA

Efter sin introduktion i England blev siameskatten snabbt populär, och avelsprogram påbörjades för att etablera rasen. De första siameskatterna i USA kom troligen via diplomater och resenärer. En av de första dokumenterade siameskatterna i USA var ”Siam”, en katt som tillhörde president Rutherford B. Hayes och hans fru Lucy Hayes, som fick katten som en gåva från den amerikanska konsuln i Bangkok, David B. Sickels, 1878 .

Utveckling av rasstandarden

Under de tidiga åren av siameskattens introduktion i väst var rasstandarden ganska varierad. Ursprungligen hade siameskatter en mer robust kropp och ett rundare huvud. Men under 1900-talet utvecklades en mer enhetlig standard med en slankare kropp och ett triangulärt huvud. Den moderna siameskatten, som vi känner idag, kännetecknas av dessa eleganta drag samt sina stora öron och mandelformade ögon.

Färgmönster och genetisk forskning

Siameskatten är känd för sitt unika färgmönster, som är ett resultat av en genetisk mutation som påverkar kattens pigmentproduktion. Denna mutation, kallad himalaya- eller albino-genen, gör att kattens kropp är ljus medan de kallare delarna – som ansikte, öron, tassar och svans – är mörka. Ursprungligen fanns siameskatter bara i fyra färgvarianter: seal, blå, choklad och lila. Numera finns det dock flera olika färg- och mönstervarianter erkända av kattföreningar .

Siameskattens kulturella betydelse

Siameskatten har haft stor betydelse i populärkulturen och har ofta framställts som mystisk och exotisk. De har förekommit i filmer, böcker och TV-serier, vilket ytterligare har ökat deras popularitet. Exempel inkluderar de siamesiska katterna i Disney-filmen ”Lady och Lufsen” och siameskatten Tao i ”Den otroliga vandringen” av Sheila Burnford.

Hälsa och genetiska sjukdomar

Genom åren har aveln av siameskatter lett till vissa genetiska sjukdomar, såsom dentalproblem, progressiv retinal atrofi (PRA) och vissa former av cancer. Ansvarsfull avel och genetisk forskning har dock hjälpt till att minska förekomsten av dessa problem och förbättra rasens hälsa generellt .

Referenser

  1. ”The Book of the Cat,” Frances Simpson (1903).
  2. ”Cats of the World: A Complete Illustrated Encyclopedia,” David Alderton (1993).
  3. ”Siamese Cats: Everything About Purchase, Care, Nutrition, Behavior, and Breeding,” Julie Murray (2000).
  4. ”The Presidential Pet Museum,” Accessed June 2023.
  5. ”Cat Genetics,” Dr. Leslie A. Lyons, University of Missouri College of Veterinary Medicine.
  6. ”Veterinary Medical Guide to Cat Breeds,” Dr. Jerold Bell, DVM (2002).